Blog

6 Ekim 2020

Çim Ekimi

UYGUN TESVİYE: Düzgün ve ince dokulu bir yüzey, çimle örtülü alanın görünümünü ve formunu etkin ve çarpıcı hale getirecektir. Bu nedenle, ilk etapta alanın düzeltilmesine ve şekillendirilmesine önem verilmelidir. Tesviye, uygulama yapılacak alandaki çukurların, gereksiz dalgalıkların giderilmesi için yapılması zorunlu olan bir çalışmadır. Özellikle ağır topraklarda yüzeysel akışı sağlamak için en az %1.5-2 arasında eğim verilmelidir. Uygulama alanında eğer üst toprak mevcut değil ise önce alt toprağın kaba bir tesviyesi yapılmalıdır, daha sonra üzerine üst toprak dediğimiz funda toprağı serilmelidir. Ve üst toprağın ince tesviyesi yapılmalıdır. Üst toprak seviye sınırımız bitmiş bordür taşı ve kaplama taşı üst kotundan her zaman 2.5 cm daha yukarıda olmalıdır

YETERLİ DRENAJ: Drenaj son derece önemlidir. Çim ekiminden önce drenaj problemi çözülmüş ise çim ekim sonrası ortaya çıkacak sorunlar azalmış olacaktır. Drenaj için ince tesviyenin çok iyi yapılması ve tesviye yüzeyinin eğimlendirilmesi gerekmektedir. Eğer bahçede ciddi drenaj sorunu var ise drenaj sisteminin kurulması zorunlu hale gelecektir. Drenaj sisteminin projelendirilip uygulanmasının yapılmasının çim ekim çalışmasının maliyetinin dışında ortaya çıkaracağı ek bir maliyeti olacaktır Genellikle mal sahipleri ek maliyetten dolayı drenaj çalışmasını yaptırmadan çimin ekimini gerçekleştirmek istemektedirler. Bu yanlış bir uygulamadır. Çünkü drenaj sorunu çim ortaya çıktıktan sonra daha pahalı bakım tedbirini gerektirecektir.

İYİ TOPRAK İŞLEME: Çim ekilecek alanda üst toprak kalınlığı 10 cm derinliğinde olmalıdır. Çim ekmeden çok önce toprağın işlenmesi gerekmektedir. Özellikle killi topraklarda toprağın işlenmesi son derece önemlidir. Üst toprak tabakasının kalınlığına göre 10cm yada 20 cm derinliğinde toprak işlenmesi yapılmalıdır. Genellikle dışarıdan getirilen üst toprağın karışımında çok yıllık yabani otlar bulunmaktadır. Bu nedenle çim ekmeden önce yabani otlara karşı ilaçlama yapılmalıdır. Tesviye işleminden sonra silindirleme yapılmalıdır. Çim ekilecek alanın bir baştan bir başa yürünmesi sonucunda ; ayak altında toprağın şişkinliği yada kabarıklığı hissediliyorsa silindirle meye devam edilmelidir.

DOĞRU EKİMİN YAPILMASI: Çim tohumu ekimi rüzgarsız havalarda yapılmalıdır. Ekim işi bittikten sonra çim sulanmalıdır. Sulama ile toprak 10 cm’den az olmayan bir derinlikte nemlendirilmelidir.Tohum ekimi mart başından nisan sonuna kadar, hatta su sorunu yoksa haziran ortasına kadar yapılabilir. Eğer yazın çim ekimi yapılmak zorunda ise özellikle ağustos ayında ekim sonrası üzeri gölgeliklerle örtülmelidir.

DOĞRU BAKIMIN YAPILMASI:
Yeni ekilen çimin ilk biçimi, çimin boyu 10 cm’e ulaştığında makasla, tırpanla yada makine ile yapılmalıdır. Bu amaçla kullanılan bu alet ve makinelerin ağız yada bıçakları keskin olmalıdır. İlk biçimden sonraki kesimler genelde 2,5 cm yükseklikten yapılmalıdır. Daha kısa kesimler özellikle kurak havalarda güneşin yakıcı sıcaklığı yüzünden çim için zararlıdır.

Çim alanlarında genellikle bakım ihmal edilmektedir. Oysak bakım son derece önemlidir. Yabani ot temizliği, havalandırma, sulama, gübreleme yapılması gereken bakım çalışmalarıdır.

Genel
About admin

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Text Widget
Aliquam erat volutpat. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Integer sit amet lacinia turpis. Nunc euismod lacus sit amet purus euismod placerat? Integer gravida imperdiet tincidunt. Vivamus convallis dolor ultricies tellus consequat, in tempor tortor facilisis! Etiam et enim magna.